Algemeen

De voordelen van koudgevormde stalen profielen

De industriële bouw en constructie sectoren zijn continue in ontwikkeling. Regeldruk, kosteneffectieviteit, efficiëntie en verduurzaming zijn belangrijke actuele agendapunten en vragen om innovatie en anders denken. Koudgevormde stalen profielen zijn al decennia lang een volwaardig en flexibel alternatief voor warmgewalst staal of beton. Bij Ks Profile zien we vanuit diverse sectoren toenemende interesse in koudgewalste profielen. In dit artikel lichten we toe hoe dit komt.

Wat zijn koudgevormde stalen profielen?

Koudgevormde stalen profielen worden vervaardigd bij kamertemperatuur, door het staal op een wals door vormrollen te leiden die het materiaal in de gewenste vorm buigen. Dit proces zorgt ervoor dat de sterkte en flexibiliteit van het staal volledig behouden blijft, terwijl het een veelheid aan vormen en maten mogelijk maakt die aan specifieke eisen voldoen. Koudgevormde profielen zijn door het rolvormproces extra stevig, wat het draagvermogen heel groot maakt en waardoor ze extra bestand zijn tegen drukkrachten.

Waarom zijn koudgevormde profielen vaak een beter alternatief?
De toepassing van koudgevormde profielen biedt diverse voordelen:

  • Sterkte en levensduur: zoals gemeld, de profielen zijn uitzonderlijk sterk, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in constructies die grote belastingen moeten weerstaan. De toepassingen van stalen profielen in de warehousing industrie is daarom al geruime tijd gemeengoed.
  • Flexibiliteit in ontwerp: Dankzij de veelzijdigheid in vormen en maten kunnen architecten en ingenieurs creatieve en efficiënte oplossingen realiseren. Zo zien we bijvoorbeeld dat bij renovaties, uit- en opbouw projecten steeds meer profielen worden toegepast.
  • Montagegemak: koudgevormde stalen profielen zijn beter hanteerbaar dan traditionele bouwmaterialen. Ze zijn allereerst lichter, waardoor transport goedkoper is, en ze sneller verwerkt kunnen worden. Daarnaast kunnen door middel van gatenpatronen op maat alle profielen met bouten conform ontwerp worden gemonteerd. Dit gaat sneller en is bovendien veiliger dan lassen.
  • Kosteneffectiviteit: het productieproces voor het maken van koudgevormde stalen profielen is efficiënt en minder arbeidsintensief dan bijvoorbeeld warmgewalste profielen. Dit resulteert in lagere kosten.
  • Duurzaamheid: koudgevormde stalen profielen worden zo efficiënt ontworpen dat bij de productie alleen de hoeveelheid staal wordt gebruikt die voldoende is voor de functie van de profielen. Er wordt dus zeer efficiënt met materiaal omgegaan. Omdat de koudgevormde stalen profielen het meest met bouten worden gemonteerd, kunnen ze eenvoudig worden gedemonteerd en hergebruikt. Het toegepaste staal is bovendien volledig recyclebaar. Tegenwoordig worden profielen ook vervaardigd van duurzaam geproduceerd ‘green steel’, dat een veel lagere CO2 voetafdruk heeft dan gewoon staal.

In welke sectoren worden deze profielen toegepast?
Vanwege de vele voordelen die koudgevormde stalen profielen bieden, worden ze breed toegepast in verschillende sectoren, waaronder de bouw, automotive industrie, solar industrie en machinebouw. Hun veelzijdigheid maakt ze geschikt voor gebruik in dakconstructies, muurframes, opslagsystemen, trailers en meer.

Bij KS Profile werken we elke dag met met veel plezier aan het leveren van hoogwaardige koudgevormde stalen profielen die voldoen aan de specifieke behoeften van onze klanten. Met een sterke focus op kwaliteit, efficiëntie en klanttevredenheid, streven we ernaar elke dag weer onze grenzen te verleggen. Meer weten over de mogelijkheden van profielen? Neem vandaag nog contact met ons op.

Neem contact op

We willen u en uw uitdagingen graag leren kennen en met u meedenken om met de juiste oplossingen te komen. Neem contact met ons op en deel uw projectbehoeften!